måndag 9 januari 2012

Jag vaknade, andades ut och tänkte:

Jag vaknade, andades ut och tänkte: ”Skönt att jag inte är pissnödig.” Sedan tittade jag på termometern och såg att den visade på -18,2 grader. Sen tänkte jag det igen: ”Skönt att jag inte är pissnödig.” sedan tänkte jag det intensivt ungefär 250 gånger på 5 minuter. Sedan fattade jag att jag var jävligt pissnodig! Så hasade jag mig ut i det fria. När jag sedan skulle krypa tillbaks, havererade dragkedjan på sommarsovsäcken som jag har närmast kroppen. Man får vad man betalar för.

Annars har jag sovit gott och nu bär det snart i väg på arbetet.



19 kommentarer:

  1. Fantastisk blogg! =)

    SvaraRadera
  2. Skulle vara kul att veta vilken du utrustning du använder..... kul blogg har läst...eherm kollat på bilderna på en ryskk blogg/foruminlägg på ett par ryssar som var i sibirien och levde med ytterst lite utrustning till att börja med under minst ett år..... mot slutet hade dom byggt ett litet hus och en bastu :)

    SvaraRadera
  3. Å vad jag bara älskar människor som får för sig att göra sånna här saker...och faktiskt gör dom:)
    Ha det så trevligt där ute...och lite avundsjuk blir jag allt på att vakna med friskluft i näsan varje morgon:)

    SvaraRadera
  4. Låter som ett riktigt skönt äventyr. Antagligen är det sjukt jobbigt de kallaste nätterna, men när du klarat dina 100 nätter kommer du ändå bara minnas det positiva. Jag blir riktigt sugen på att göa något liknande. Lite mesigt här nere i Ljungskile dock, här klagar vi redan vid -5...

    SvaraRadera
  5. Ha ha! Åh vilken bra och störd idé! Jag ska följa dig från Malmö, jag saknar mina gamla hemtrakter i norrland. Lycka till och hoppas på många trevliga nätter och skojiga djur!

    SvaraRadera
  6. Kul idé, kan ingen i stockholm starta en blogg. Hört att det finns endel uteliggare där med!

    SvaraRadera
  7. Dubbla sovsäckar. Men hundarna, hur klarar de kylan? Sover de också i sovsäcken. När jag fjällvandrade för några år sedan hade jag hunden i sovsäcken. Det värmde.

    SvaraRadera
  8. Kul att läsa om detta. Bor själv på söder i Stockholm där vi fortfarande har barmark och ca -6 gr.
    Sov själv många gånger under bar himmel när jag var yngre och luffade runt i världen men aldrig under +15 gr så det räknas ju knappast i detta sammanhang. Men jag skulle kunna tänka mig att frihetskänslan är densamma.
    Ha det gott & varmt :D
    Eva

    SvaraRadera
  9. Skall bli kul att följa bloggen. Hoppas det kommer snö här i Göteborg också, nu har det precis kommit 1cm, men det ser ut som att du har mer...

    SvaraRadera
  10. Låter som det är väldigt myggfritt...

    kom via Aftonbladet
    /Peter

    SvaraRadera
  11. Nu har jag hittat hit, lycka till med ditt projekt.
    Katta
    http://adahundar.soclog.se

    SvaraRadera
  12. Peder! Jag ÄLSKAR ditt tältprojekt!!! Har bloggat om detta på min blogg (www.fitnesspolaren.wordpress.com)och hoppas att det är ok att jag lånade en av dina fina bilder!
    Lycka till!
    Josephine

    SvaraRadera
  13. Så häftigt! När man läser detta så blir man verkligen peppad på att göra någonting liknande själv! Fast då kommer man ut i -26 och ångrar genast att man ens haft den tanken i huvudet. Du är verkligen en kämpe som gör detta! Ska verkligen bli roligt att följa dig! En fråga, hur mycket motionerar ni eran Malamute? Älskar verkligen den rasen men är orolig att det inte skulle passa om man har ett 7-16 jobb.

    Lycka till med allt!!
    Tina

    SvaraRadera
  14. Ska följa din blogg ska bli mycket intresant o läsa, framförallt är det roligt att läsa en blogg från min Mors hemtrakter, jag har släkt runt Tärna en Morbror och Moster som bor i Krokfors en Moster o Kusin som bor i inne i Tärna. Min Mormro bodde isista huset i Mosekälla, där tillbringade jag många somrar och vintrar.

    Det är ju roligt att läsa om annat en Slalom när det handlar om dessa trakter. Ska tippsa om denna sida på min blogg peter´s jaktsida

    www.peterjaktofiskeblogg.bloggsida.se

    SvaraRadera
  15. Kul som fan med folk som går och uppfinner hjulet igen... en hel del trial and error verkar det vara... ;)

    Några tips från nån som gjort ovan ett antal gånger...

    1# Mindset
    Bevisligen har folk sovit ute i generationer, nu i vår tid så gör folk det regelmässigt och utan komfortproblem - dvs tänk så här: "Om det jag gör är kallt och obekvämt, måste det vara så? eller kan någon annan redan ha löst problemet?? Behöver ju inte vara speciellt exotiska grejjor, tex hur gör en helt normal Norrlänning i norra Sverige när tempen kryper ner till -40?"

    2# Kyla
    Kyla kan inte "komma in" genom ett isolerande lager, däremot läcker värme ut. Det är alltså värmen du ska försöka hålla kvar genom att misnka avledningsförmågan.

    3# Fukt
    Kroppen utsöndrar fukt hela natten, allt du har på dig, ink sovsäcken, MÅSTE kunna transportera iväg denna fukt, annars kommer du att vara VÄSENTLIGT kallare då fuktiga saker leder värme. OBS, här snackar vi alltså om fukt som inte alls behöver kännas "blött" utan grejjorna kan vara fuktiga nog för att du ska tappa värme såpass snabbt att du fryser utan att det knappt känns fuktigt med känseln.

    4# Sovsäcken
    Detta är ditt isolerande lager och vad som ska hålla kvar värmen.
    Släng dina dubbla säckar, det är vansinne, en säck ska inte bara vara tjock utan måste även kunna transportera ut fukten, annars fryser du oavsett hur tjock den är och dubbla billiga säckar fungerar verkligen inte i detta avseende även om de är tjocka nog för att isolera så länge de är torra.

    Köp en rejäl sovsäck i ett lager, i de flesta sportbutiker finns de som är klassade för -55 grader att få tag i, sen kommer du inte frysa det minsta såvida du inte fortsätter att fucka upp punkt 5... ;)

    5# Pyjamasen
    Detta är INTE primärt ett värmelager utan ett lager gjort för att flytta fukt och endast i viss mån för att skydda från kalldrag runt öppningen i säcken.
    Det där med att sova med riktiga kläder i sovsäcken är bara för stockholmare som aldrig sovit ute tidigare och fryser som fan gör dom när kläderna inte klarar av att transportera bort fukten... spelar ingen roll om man blir fuktig innifrån eller utifrån, fuktiga saker leder som sagt bort värmen.

    Lager ett superunderställ fungerar oftast helt utmärkt, annars använd ett ylleställ i bra kvalitet, dock dyrare. Drar det kallt om axlarna kan du ha microfleece som lager 2 också. Du har 3 material att välja på som faktiskt fungerar - ylle, syntet(superunderställ) och som lager 2 fungerar även microfleece - resten, släng i soporna bara.. fungerar inte, blir du fuktig spelar det ingen roll hur bra säck du har, du fryser ändå och har man en massa kläder på sig och dubbla säckar.. hehe, då fan fryser man säkert redan vid -20, för att inte tala om hur överjävligt det är att gå upp och pissa om man inte är helt fuktfri, är du helt torr så är en nattpinka i -20 helt problemfritt... :)

    6# Ansiktet
    Har du gjort punkterna ovan rätt, så har du värme nog i kroppen för att hålla ansiktet varmt (likt hur det är att gå rätt klädd utomhus i kyla som vanligt) och då räcker det med en mössa, du kommer vara såpass varm att du knappt fryser om ansiktet, det där med att täcka för munnen är vansinne, men är du ovan vid kyla, så använd en klassisk rånarluva med öppningar för både mun och ögon, viktigt är dock att du kan andas ut fritt så att du inte isar ner.

    7# Komfort
    Budgetvarianten - vanlig större luftmadrass med ett liggunderlag ovanpå.

    Sov gott... du kommer vakna som ett barn. Allt ovan fungerar kanon och används regelbundet av allt från miniorscouter på vinterhajk till folk som arbetar på otillgängliga platser.

    Ta inte detta som nåt påhopp utan bara som vad det är, dvs att kyla hanteras på en "every day basis" hur odramatiskt och bekvämt som helst - dvs det är helt onödigt att du frysaer.

    SvaraRadera
  16. Härligt!

    Jag var i Abisko förra vintern och då hade vi -25 som kallast i tältet. Jag och tjejen körde två ihopkopplade Haglöfs Zensor Pro 3, som har en extrem temp på -26 men det gick bra.

    Har tidigare kört med en Carinthia Survival 1 som har en extrem temp på -46, men den är lite väl overkill när man är på tur. =)

    Spännande att se hur det går.

    SvaraRadera
  17. ok!!! Du måste vara en av de dummaste....Jag har sovit i en bil mellan Sept-10 till Juni-11...och i t-banan sedan dess...ochdu gör detta frivilligt, fan då kan jag få låna din lgh under tiden...men du är väl bara en jävla uppmärksamhets nörd...jag vill kalla det IDIOT!!!!!

    SvaraRadera
  18. Vad häftigt!, vilken frihetskänsla! Kommer följa dig med spänning. Härligt när man kan ta ett steg tillbaka sådär och njuta av det enkla i livet, det vi har runt omkring oss! lycka till!!

    SvaraRadera
  19. Kul att höra alla trevliga kommentarer, jag är jätteglad att ni uppskattar mina upptåg! Det är ok att länka från era bloggar, det är bara kul!
    Tänkte att jag ska försöka svara på lite frågor. Cobolt75: Tack för dina tips. Peter F: trevligt att du vill förmedla detta till dina läsare, Det tackar jag för! Mosekälla? Kul! Det är på samma sida sjön Joeström som jag håller till nu, fast jag är i den västra delen av sjön mot södra storfjället. Tafelin: Alaskan malamute är en en ras som behöver mycket motion. Helst en timme per dag. Gärna lite hårdare pass ett par ggr i veckan, typ drag eller en reäl cyckeltur. Malamute är en stor hund. Jag skulle inte rekomendera att ha en malamute i en lägenhet. jobbar du 7-16 kanske det inte är någon bra idè om du inte har en hundgård. Benny: De klarar kylan bra, jag tror dock inte att de skulle trivas i sovsäcken, jag brukar dock ha en filt om de sover i tältet när det är under -30 grader. då har jag den över mig också.Thesslin: Jag har nämnt det lite tidigare, men jag kommer att tjata om utrustning senare.

    SvaraRadera