måndag 30 april 2012

Vintern rasar

Vi var på valborgsfirande på Tärnabyfjällby ikväll. Först fick vi njuta av Tärnakören som bjöd på valborgsmässosång vid majbrasan. Sedan åt vi buffé och lyssnade på mina grymt duktiga elever som spelade allt från Janis Joplin till Franz Ferdinand. Nu är våren här men det är fortfarande mycket vinter kvar.

Nya fiskekrokar

Imorse var det fantastiskt väder men det ändrades snabbt. Vid kl 09:00 började det både blåsa och snöa sedan har det hunnit regna också. Så idag har jag suttit och gjort fiskegrejer. Perfekt för röding och öringfiske.

Härligt i vedskogen

Det var -4 grader kl 04:30 imorse så jag och farsan begav oss ut och högg ved. Skaren höll dock inte lika bra som man kunde tro. Det höll att gå på snön men när man skulle lyfta upp veden på doningen sjönk man ner till knäna. Men det känns ändå som en helt okej start på dagen.

söndag 29 april 2012

Idag har vi varit på Krutvatnet

Idag har Sara, Agnes, svärmor, svärfar och jag varit i Norge på Krutvatnet. Kjell har gjort sitt livs längsta skidtur idag så det ska bli spännande att se vilket skick han är i imorgon. Ann-Marie har åkt varje gång de varit på besök så hon är en nu mera en erfaren skidåkare. Jag har fiskat men fick bara småfisk som Nikki åt upp. Sedan stannade jag kvar för att hardcorefiska när de andra åkte hem, men de fick lika mycket fisk som jag fast de inte ens fiskade. Vi har haft en fantastisk dag och skidåkarna har kämpat mycket bra.

lördag 28 april 2012

Dåligt fiske men fint väder och före

Jag tog hundarna och släden på fisketuren idag. Så mötte jag mamma, pappa och syrran nere på Kioskhålet så fiskade vi där utan att känna ett liv. Sedan körde vi till Otterbäcken och där fick jag en fin matröding. Vi borrade ungefär femtio hål men det gav inget resultat. När vi hade fikat körde vi till Storbäcken och provade där men det var stendött. Jag hittade en strömfåra där det gick att kikmeta men jag såg inget. Sedan körde vi till Fäbovika men där ides jag inte ens prova för då var jag less, så då begav jag mig hem. Hundarna är motionerade nu för dagens tur blev då över en mil.

Syrran fick rödingen som jag fick och hon har tillagat den. Kolla gärna in hennes blogg för att få lite tips om hur man kan tillaga röding.


torsdag 26 april 2012

Ikväll blev det sikfiske

Jag och Samuel var vid vaken på Laisan och fiskade sik ikväll. Jag fick två sikar men de som brukar vara där sa att det var dåligt fiske. Det känns rätt okej nu när jag ska rensa att jag bara fick två. En av dem som var där igår fick 11 kilo sik, den andre fick ännu mer.

onsdag 25 april 2012

Fiske till solen går ner

Jag var ute på grundet och kikmetade ikväll igen. Det var dock bara småfisk som visade sig ikväll. Zappa följde med
mig, han låg bredvid mig på renskinnet och sov. Jag var helt inne i fisket, när jag satte mig upp satt det en räv ungefär hundra meter ifrån och tittade på oss. En sekund senare upptäckte Zappa den och sedan satte han iväg. Jag ropade som ett tok men han hörde inte ett dugg. Sedan var Zappa på rävjakt i en och en halv timme. Räven som är betydligt lättare än Zappa sprang uppe på snön, medan han sjönk igenom. Han hade dock inte vett att ge upp. Så satt jag och fiskade till solen gick ner, sedan kom en väldigt trött hund tillbaka.

Vad är en äventyrare?

Agnes är förkyld och hemma från dagis så idag blev det jag som fick vara hemma med henne. Det är strålande sol ute och jag är hyfsat less på att se på barnkanalen, men hur som helst skulle jag ju varit inne på jobbet så det får väl gå bra.

Jag har suttit och läst lite artiklar om mitt "äventyr" på internet. Jag inser ju efter att ha läst läsarnas kommentarer att media har fel angående att jag skulle vara en "äventyrare." För att det ska kunna kallas "äventyr" måste det tydligen vara betydligt jobbigare än vad jag haft det. Man får absolut inte göra vissa grejer för att det ska kunna kallas "äventyr." För att det ska kunna kallas "äventyr" får man inte torka upp grejerna, inte duscha, och absolut inte äta frukost hemma. Jag gillar inte att vara blöt och kall. Att inte få duscha skulle jag väl klara kriterierna för att bli "äventyrare," men de som är i min närhet skulle nog inte fixa det. Sen att inte äta frukost hemma skulle jag väl klara men inte 100 morgnar, för jag gillar att umgås med min familj. Så det kan tydligen endast kallas "äventyr" om det jobbigt och farligt. Jag har njutit nästan hela tiden, så det stämmer nog bra, att jag inte är någon "äventyrare" men jag har fått en massa trevliga upplevelser och det räcker för mig.


Det är ett halvt äventyr(jobbigt) att var inne idag.

Bilder på mjölkpaket

Jag älskar mjölk och föredrar närproducerat så därför skickade jag in bilder till norrmejeriers tävling. Klicka här och sök sedan på: joeström
Så får ni se mina bidrag.


tisdag 24 april 2012

Vilket eftermiddagsfiske!

Jag och morsan var på Nedre Jovattnet på lite eftermiddagsfiske idag. Vi var på ett grund där det gick att kikmeta och efter bara en liten stund fick jag se en mycket fin röding som strök förbi. Jag fiskade med ett drag av större model och jag fick reta den innan den högg. Först när jag metade nere vid botten simmade den bara förbi. Tredje gången jag såg den drog jag upp draget just under iskanten och då högg den. Sedan kom Markus och han hade fått en fin öring vid ett bäckinlopp, sedan fiska vi en stund till sen var vi nöjda.


Jag fick hyffsad puls när jag såg den.

Drag av större modell.

Markus med en fin öring.

måndag 23 april 2012

Ikväll blev det fiskepyssel

Det är fortfarande tråkigt slaskväder ute så Agnes och jag har sysselsatt oss med fiskepyssel ikväll. Agnes gjorde en massa roliga figurer medan jag gjorde fiskekrokar, så nu har jag iallafall en början på beställningarna. Jag tänker nog behålla en eller två för röding och öringfisket nu i maj.



Agnes gör lite olika figurer med blicken på fiskefilmen.

Nya självlysande balansare.

Och de lyser i mörkret.

söndag 22 april 2012

Segaste fisket någonsin

Jag och Markus tog med oss barnen på Jofjället idag. Markus bjöd på thailändsk lunch ute på fjället. Barnen har lekt trots blötsnö och allmänt trist väder. Vi har fiskat hela dagen utan att det har hänt något. Barnens tålamod var betydligt bättre än pappornas. När Markus fisketålamod var slut bestämde vi att barnen ville åka hem. Vi har perforerat isen i ren desperation men idag blev vi utan fisk. Sedan kom Valentin och vi tjurade en stund till men det enda det gav oss var en ökad frustration.


Lat mans fiske. 

Fiske desperado.

Jag agnade med tjugo maggots. Men vad hjäper det?

Solen tittade fram som för att håna oss innan vi åkte hem.

lördag 21 april 2012

Vilken trevlig skoterträff!

Idag fick vi chansen att prova de nya Polaris modellerna för 2013 så jag gissar att många är sugna på nya skotrar nu. Jag var lite försiktig att provköra för det blir så tråkigt att köra min egen skoter sedan. Peter och Jim från Tärna vilt serverade fantastiska hamburgare så jag passade på att äta två, då man nu kunde köpa hamburgare vid igloon. Det blev en mycket trevlig dag, med mycket folk och mycket skotrar.


Jag körde upp med den här.

Mycket skotrar och mycket folk.

Södra väggen på igloon börjar att ha gjort sitt.

Erik kokade starkt och gott kaffe. .

torsdag 19 april 2012

Hur fiskar man röding?

Jag har fått frågan hur man fiskar röding ganska många gånger den senaste veckan, så nu tänkte jag ge några tips. Det finns säkert lika många metoder som det finns fiskare och inget är rätt eller fel bara det fungerar.

Du behöver ingen speciellt dyr utrustning för att kunna fiska. Man kan fiska med blänke, blinkpirk, mormyska eller balanspirk. Det du behöver är en isborr, pimpelspö och maggot eller något annat agn. När du pimplar kan börja med att sänka ner till botten och sedan veva upp 1-3dm. Du märker när draget är på botten för då blir linan slak. Sedan kan man röra med små och stora rörelser som kan vara regelbundna eller oregelbundna. Sedan är det bara att vänta på att det ska hugga en fisk.

Några tips för ett lyckat fiske:

1. Kolla med lokala fiskare efter bra fiskevatten och var isarna är säkra.

2. Börja vid botten men prova gärna olika djup.

3. Se till att ha en isborr med bra skär, så kolla att du har vatten under isen. Om du borrar på ett grund är skären förstörda.

4. Fiska gärna i vikar, sund eller kring holmar.

5. Börja att gärna att fiska med blänke, om fisket är trögt kan du prova med en mormyska eller balanspirk. Borra många hål och prova nya ställen.

6. Klä dig så att du inte fryser för då blir det inte kul att fiska.

7. Njut av att vara ute, om du får en fisk är det en bonus.

8. Håll dig på god fot med frugan, det underlättar och du får mera fisketid.

Se till att ha vassa skär.

Maggot är perfekt agn.

Börja med blänke.

Min egen balansare.

Fin röding som jag inte fått, den fick min fru.

onsdag 18 april 2012

Vilket före för att köra hundsläde!

Agnes och jag tog en tur med hundsläden ikväll igen. Vi har fått hem en liten släde som Agnes ska börja köra med, men det var för bra före ikväll för att hon skulle köra själv. Hundarna var på topp ikväll med och det var väldigt fint i solnedgången.


tisdag 17 april 2012

Agnes stod på näsan

Det blev en långtur ikväll med båda hundarna. Det gick väldigt snabbt på sjön när Agnes körde. Jag tolkade med skidor bakom och helt plötsligt fick hundarna en väldig fart. Då ramlade Agnes av och skrapade handen och näsan. Så då satte jag Agnes och skidorna på släden sedan körde jag. Det blev drygt 4km västerut mot ström. Det låter på Agnes som vi ska ut imorgon med.

Idag blåste det kallt

Jag och morsan tog en tur upp på Södra storfjället men vi blev utan fisk. Jag tappade en röding som skulle kunna räknas som en matfisk om det skulle vara nödår. Det blåste kallt så att det kändes precis som att det var februari.

måndag 16 april 2012

Vi tog oss en slädtur

Jag och Agnes tog oss en tur på nästan 7 km med Nikki ikväll. Det är isigt så det går väldigt snabbt. Agnes sa att det gick "dubbelfort."

söndag 15 april 2012

Idag visade Sara hur man fiskar röding

Vi har haft en otroligt fin dag idag med samma gäng som igår. När vi hade fiskat ungefär en timme hörde jag Sara vråla så det ekade över hela fjället sedan såg jag en röding som flög förbi henne. Sedan har Sara fiskat hela dagen så det är klart att man blir kär i en sådan tjej. Vi har ätit varmkorv till lunch och sen blev det kaffe vid methålet. Barnen har lekt, åkt pulka och varit på skattjakt. De hittade både stenar, rävbajs och torkade lämmlar. Just innan vi skulle åka hem fick jag på en fisk som jag tappade. När jag satt på en ny maggot och sänkt ner till botten igen såg jag att fisken var kvar i methålet. Så jag körde ner och blötte hela armen men jag tryckte bara ner den. Sen fiskade jag lite till så såg jag den uppe vid ytan igen och då fick jag upp den. Så nu blir det att rensa fisk.

Nu känner jag att jag skulle haft solskyddsfaktor.


Här har hon suttit idag.

Saras vägde 1,3kg. Det gjorde inte min.

Markus steker burgare.

Agnes blickar ut över Södra storfjället.